Pokud se vy nebo někdo z vašeho okolí řadí mezi alergiky, se slovem histamin jste se už pravděpodobně setkali. Víte ale co znamená histaminová intolerance? V tomto článku si povíme, co se za tímto pojmem skrývá, jak vzniká i jaké má projevy, abyste si ji nepletli s alergií.
Obsah
Co je histaminová intolerance?
Histaminová intolerance je stav, kdy tělo nedokáže správně zpracovávat histamin. Jedná se tedy o přecitlivělost organismu na histamin. Histamin je chemická látka, která sehrává důležitou úlohu při různých tělesných funkcích, například při regulaci spánku, imunitní reakci nebo trávení potravy. Lidské tělo histamin přirozeně produkuje a přijímá i z potravin.
Musíme si uvědomit, že jde o formu potravinové intolerance a není to totéž co porucha trávicího traktu nebo potravinová alergie. Histaminová intolerance totiž představuje reakci na nadměrnou hladinu histaminu v těle, která není vyvolána imunitním systémem. V případě alergie je nadměrná produkce histaminu odpovědí imunitního systému na určitý alergen.
Jedno má tedy intolerance a alergie společné – nadměrné množství histaminu nedělá lidskému tělu dobře, což se projevuje tvorbou nepříjemných příznaků. V případě intolerance však mají mnohem mírnější formu.
Přečtěte si, co je potravinová intolerance a jak se jí zbavit?
Jak vzniká histaminová intolerance?
Tělo nedokáže správně odbourávat histamin v důsledku nedostatečné funkce enzymu diaminooxidáza (DAO) ve střevě, který by měl rozkládat histamin uvolněný z potravy. Když DAO nefunguje správně, histamin se hromadí v krvi a vede k rozvoji nepříjemných příznaků.
Příčinou špatně fungující diaminooxidázy může být genetická predispozice, stres, špatná strava nebo užívání léků, které mají na tento enzym negativní vliv. Vliv má také nesnášenlivost lepku, syndrom propustného střeva, alkohol nebo Crohnova choroba
Mohlo by vás zajímat: Alergie na lepek
Tato intolerance postihuje relativně malý podíl populace. Výrazněji se projevuje u lidí středního věku a spíše u žen než mužů, přičemž se citlivost na histamin zvyšuje hlavně před menstruací.
Histaminová intolerance u dětí
Intolerance na histamin se může projevit i u dětí. K tomu dochází ale ještě mnohem méně než u dospělých. Pokud se u dětí tento problém rozvine, vyznačuje se stejnými příznaky jako v případě dospělých pacientů.
Jak se projevuje histaminová intolerance?
Každý z pacientů trpí různým počtem příznaků. Ještě jednou zopakujeme, že většinou mají mírnější formu než by tomu bylo u projevů alergie. Kvůli podobnosti s alergií, ale dělá lidem velký problém intoleranci histaminu poznat. Mezi příznaky histaminové intolerance patří:
- Zažívací potíže (nadýmání, průjem nebo zácpa),
- bolesti hlavy a migrény,
- svědění, vyrážka nebo kopřivka,
- únava a ospalost,
- rýma, kýchání,
- nespavost nebo poruchy spánku,
- bolest svalů a kloubů,
- úzkost či nervozita,
- zhoršení menstruačních potíží.
Příznaky histaminové intolerance se obvykle projeví rychle, přibližně do jedné hodiny nebo dokonce několika minut. Pokud se však příznaky projevují se zpožděním, není vůbec lehké přijít na to, co je jejich příčinou a často se histaminová intolerance zamění s jinými problémy.
Jak se zjistí histaminová intolerance?
Diagnostika histaminové intolerance začíná nejprve důkladnou anamnézou. Na základě klinických projevů, které pacient popisuje, výskytu v rodině, konzumovaných potravin a dalších důležitých informací provádí lékař další testy a vyšetření. Jedná se například o krevní obraz s počtem eosinofilů, měření celkové hladiny IgE (alergických protilátek) či laboratorní vyšetření aktivity enzymu DAO v krevním séru nebo ve střevní sliznici. Podle výsledků lékař vyloučí alergii, intoleranci laktózy, celiakii nebo třeba Crohnovu chorobu.
TIP: Doma vám pomůže vyloučit alergii RYCHLOTEST.
Léčba histaminové intolerance
Léčba histaminové intolerance vyžaduje konzultaci odborníka, který vypracuje léčebný plán přesně podle příčin problému, které se u každého pacienta liší. Histaminovou intoleranci pomáhají řešit:
- Antihistaminika – Antihistaminika jsou léky, které pomáhají snižovat účinky histaminu v těle a zmírnit tak svědění, vyrážku nebo zažívací potíže.
- Změny v jídelníčku – Pokud vám lékař potvrdí histaminovou intoleranci, bude nutné omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem histaminu, mezi něž patří uzeniny, fermentované potraviny, sýry nebo alkoholické nápoje.
- Doplnění vitamínů a minerálů – Důležitý je příjem vitamínů a minerálů podporujících funkci imunitního systému a minimalizujících riziko tvorby zánětů. Vhodný je vitamín C, hořčík, zinek, měď či mangan.
- Probiotika – Užívání probiotik přispívá ke stimulaci zdravé střevní mikroflóry a podporuje trávení.
- Doplnění enzymu DAO – Existují doplňky stravy obsahující enzym diaminoxidáza (DAO), který pomáhá rozkládat histamin v těle a snižuje jeho hladinu v krvi.
- Pitný režim – Dostatečný příjem tekutin, zejména vody, pomáhá odplavovat toxiny a udržovat tělo hydratované.
- Přírodní kosmetika – V neposlední řadě se doporučuje používat přírodní kosmetiku. Chemické látky mohou dráždit citlivou pokožku a zhoršit projevy histaminové intolerance.
Přečtěte si, jak poznat alergii na kosmetiku.
Co můžu jíst při histaminové intoleranci?
Při histaminové intoleranci se logicky doporučuje konzumovat potraviny s nižším obsahem histaminu a vyhýbat se těm, které obsahují vysoké množství. Když byste potravinu s vyšším obsahem histaminu náhodou snědli, nehrozí vám tak vážné potíže, jako by tomu bylo v případě alergie. Níže najdete seznam doporučených potravin pro lidi s histaminovou intolerancí:
- Čerstvé maso – Hovězí, vepřové, drůbeží a rybí maso je obvykle bezpečnou volbou, mělo by být ale čerstvé.
- Čerstvé ovoce a zelenina – Konzumovat můžete většinu čerstvého ovoce a zeleniny, hlavně jablka, hrušky, brokolici, mrkev, okurky, zelí, špenát a dýni.
- Bílé pečivo – Bílý chléb obsahuje malé množství histaminu.
- Některé mléčné výrobky – Nebojte se čerstvého mléka, zakysané smetany a některých tvrdých sýrů s nižším obsahem histaminu.
- Některé obiloviny – Rýže, oves, kukuřice a quinoa se také dobře snáší.
- Rostlinné mléko – Mandlové, rýžové nebo kokosové mléko představuje vhodnou alternativu k běžnému mléku.
Mohlo by vás také zajímat: Jak se projevuje alergie na maso a co s ní dělat?
Často kladené dotazy
Co je histamin?
Histamin je hormon a neurotransmiter, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Má vliv na imunitní systém, trávicí systém a nervový systém. Je to látka, která se v nadměrném množství uvolňuje při alergické reakci a způsobuje rozvoj nepříjemných příznaků.
Které potraviny obsahují nejvíce histaminu?
Mezi potraviny s vysokým obsahem histaminu patří uzeniny, fermentované potraviny (například sýry, kyselé zelí), alkoholické nápoje (především víno a pivo), ryby, rajčata, avokádo, špenát a některé druhy ovoce (např. citrusové plody).
Jak se zbavit histaminové intolerance?
Léčba histaminové intolerance vyžaduje individuální přístup. Základem léčby je eliminace potravin s vysokým obsahem histaminu ze stravy, užívání antihistaminik, doplnění vitamínů, minerálů, probiotik a enzymu DAO. Důležité je také minimalizovat stres a dbát na dostatek spánku.
Co vyvolává histamin?
Nadměrné množství histaminu v těle způsobuje rozvoj nepříjemných příznaků jako např. zažívací potíže (nadýmání, průjem nebo zácpa), bolesti hlavy a migrény, svědění, vyrážku nebo kopřivku, únavu, rýmu, kýchání.
Jak zjistit hladinu histaminu?
Hladina histaminu se zjišťuje pomocí laboratorních testů, které měří koncentraci histaminu v krvi nebo moči.
Jak dlouho trvá histaminová intolerance?
Histaminová intolerance může u každého člověka trvat různě dlouho, a to v závislosti na závažnosti příznaků a účinnosti léčby. Některé jedince může intolerance trápit dlouhodobě, u jiných může zase úplně odeznít po upravení stravy a životního stylu.
Kdy se vyplavuje histamin?
Histamin se může vyplavovat do krevního oběhu při alergických reakcí, stresu, nadměrné konzumaci potravin s vysokým množstvím histaminu nebo nadměrném užívání alkoholu.
Jaké pečivo při histaminové intoleranci?
Lidem, kterým se potvrdila histaminová intolerance, se doporučuje konzumovat bílé pečivo, v němž se nenachází takové množství histaminu. Vyhýbejte se pečivu s náplní nebo polevou, kde může vyšší množství histaminu být.