Jaké má atopický ekzém u dětí příčiny a čím ho mazat?

Přestože se atopický ekzém může projevit v jakémkoli věku, nejčastěji začíná v tom kojeneckém a raném dětství. Postihuje přibližně 15–20 % dětí po celém světě. My se v následujících řádcích zaměříme na to, jaké má atopický ekzém u dětí příčiny a čím ho mazat, aby si mohli malí atopici užívat dětství bez větších omezení.

Příčiny atopického ekzému u dětí

Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Za jeho rozvojem může stát několik příčin. Nejčastěji může za atopický ekzém u dětí:

  • Genetika – Genetická predispozice hraje klíčovou roli. Děti, jejichž rodiče nebo sourozenci trpí atopickým ekzémem, astmatem nebo sennou rýmou, jsou k rozvoji atopické dermatitidy mnohem náchylnější.
  • Environmentální faktory – Znečištění ovzduší, klimatické podmínky, alergeny a dráždivé látky, mohou mít na rozvoji a zhoršení atopického ekzému podíl. Děti, které žijí ve městech s vyšší mírou znečištění, mají k onemocnění vyšší sklony.
  • Oslabený imunitní systém – Atopický ekzém bývá spojen také s dysfunkcí imunitního systému, která vede k nadměrné imunitní reakci na běžné podněty. Jde konkrétně o zánět kůže.
Atopický ekzém u dětí je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Za jeho rozvojem může stát několik příčin.

Přečtěte si, jaké další druhy ekzému existují.

Jak poznat atopický ekzém u dětí?

U kojenců se atopický ekzém objevuje především na tvářích, pokožce hlavy, předloktí, nohou a trupu. U starších dětí se ekzém objevuje spíše v záhybech kůže, například v oblasti loktů, kolen, zápěstí a krku.

V závislosti na věku dítěte se liší i příznaky atopického ekzému a jejich závažnost. Mezi typické příznaky atopického ekzému u dětí ale patří:

  • Suchá kůže – Kůže je velmi suchá, praská a tvoří se odlupující šupinky.
  • Svědění – Intenzivní svědění je jedním z nejcharakterističtějších příznaků atopického ekzému. Svědění může být i tak silné, že narušuje spánek dítěte.
  • Zarudnutí a zánět – Postižená místa na kůži jsou zarudlá a zanícená.
  • Vyrážka – Na kůži se objevují drobné pupínky nebo puchýřky a červené skvrny.
  • Oteklá kůže – Kůže může být na některých místech hrubší a zesílená, což je důsledek častého škrábání.
  • Mokvání – V akutních stádiích může ekzém mokvat.

Pokud se některý z jmenovaný příznaků u dětí objeví, třeba i v malém rozsahu, vyhledejte pomoc u lékaře. Po klinickém vyšetření kůže vám navrhne adekvátní léčbu. Nelekejte se, dítěti může odborník provést i kožní nebo krevní testy na alergii, a to z toho důvodu, aby právě alergii vyloučil.

Mohlo by vás zajímat: Jak vypadá alergie na slunce u dětí?

Jak léčit atopický ekzém u dětí?

Léčba atopického ekzému u dětí vyžaduje kombinaci různých přístupů zaměřených na zmírnění příznaků a prevenci vzplanutí. Lékař vám může doporučit emoliencia (mastné krémy nebo masti), které zvlhčují kůži a zlepšují její bariérovou funkci. Je třeba je dítěti aplikovat několikrát denně, hlavně po koupání.

Mezi krémy a masti na předpis patří ty obsahující kortikosteroidy. Pomáhají snížit zánět a svědění, ale při jejich používání je obzvlášť důležité dodržovat pokyny lékaře. K alternativám kortikosteroidů patří inhibitory kalcineurinu, které jsou vhodné pro dlouhodobou léčbu citlivých oblastí (obličej, krk).

V některých případech mohou být dětem předepsána antihistaminika. Pomáhají především na velmi svědivé formy ekzému narušující spánek dětí.

Léčba atopického ekzému u dětí vyžaduje kombinaci různých přístupů zaměřených na zmírnění příznaků a prevenci vzplanutí. Lékař vám může doporučit například emoliencia.

Co na atopický ekzém u dětí ještě pomáhá?

Kromě doporučení lékaře dbejte na to, aby byla pokožka dětí dostatečně hydratovaná, nic ji nedráždilo a děti si ji v důsledku toho neškrábali a také na pestrost stravy. Níže najdete několik tipů, jak na to.

1) Kosmetika pro atopiky

Atopický ekzém u dětí mažte hydratačními krémy bez parfemace, které posilují kožní bariéru, ulevují od svědění, obnovují přirozenou lipidovou vrstvu a zabraňují dehydrataci pokožky. Samozřejmě nejlepší jsou ty přímo určené pro atopiky.

Krém na atopický ekzém poznáte je mimo jiné i podle přírodního složení se zklidňujícími a protizánětlivými vlastnostmi. Mezi takové složky patří extrakt z ovesného zrní, vitamín E a extrakt z chmele. 

Mast nanášejte na pokožku alespoň 2x denně. Pokud se atopický ekzém u dětí rozjede, mažte ji i častěji. Nezapomeňte na to, že je potřeba vyměnit celou kosmetiku, tedy i mýdla a šampony a ne jen krémy.

2) Prodyšné oblečení

Není nic horšího, než když se podrážděná pokožka zapaří. Dávejte dětem proto oblečení vyrobené z prodyšných materiálů, díky kterým se pot odpařuje, pokožka volně dýchá a lépe se tak hojí.

3) Prací prostředky pro ekzematickou pokožku

Na praní doporučuje organizace Allergy UK a National Eczema Society používat Ecoegg prací vajíčko. Dermatologické testy potvrzují, že je hypoalergenní a neobsahuje žádné dráždivé chemikálie, které by mohly stav atopického ekzému zhoršit. Vhodná jsou prací vajíčka i z praktického hlediska, protože v nich můžete prát různé materiály.

TIP: Jak funguje ekologické praní s pracím vajíčkem

4) Čistý a vlhký vzduch

Prach, pyl, roztoči a další alergeny zhoršují příznaky atopického ekzému. Pořiďte si do domácnosti čističku vzduchu a protiroztočové lůžkoviny, které vám pomohou výskyt alergenů v domácnosti minimalizovat.

Prach, pyl, roztoči a další alergeny zhoršují příznaky atopického ekzému. Pořiďte si do domácnosti čističku vzduchu a protiroztočové lůžkoviny, které vám pomohou výskyt alergenů v domácnosti minimalizovat.

Mohlo by vás zajímat: Recenze nanoSPACE: Dětské prostěradlo na matraci se zipem Nanobavlna®

Na atopický ekzém u dětí není dobrý ani suchý vzduch, protože může pokožku vysušovat, v důsledku čehož kůže popraská a děti začne trápit svědění. Zvlhčený vzduch pomáhá udržovat pokožku hydratovanou – je měkčí a pružnější. Zvlhčit vzduch v místnosti vám pomohou zvlhčovače. Protože čistička ani zvlhčovač nepatří mezi nejlevnější produkty, potěší vás, že si je můžete pořídit i v jednom zařízení.

Přečtěte si, jak vybrat čističku vzduchu?

5) Vyvážená strava

Světová zdravotnická organizace doporučuje kojit děti do šesti měsíců. Kojení totiž může mít pozitivní vliv na vývoj imunitního systému, který, jak už víte, souvisí s rozvojem atopického ekzému.

Následně je u dětí nejdůležitější pestrost. Strava by měla pokrývat všechny základní skupiny živin – bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály.

Pozor, některé potraviny mohou u dětí s atopickým ekzémem vyvolat alergickou reakci, která může zhoršit stav pokožky. Mezi nejčastější alergeny patří kravské mléko, vejce, arašídy, ořechy, pšenice, ryby, měkkýši, sója, celer a siřičitany (například v sušeném ovoci). Pokud máte na potravinovou alergii u dětí podezření, vyhledejte lékaře.

Přestože by dítě mělo získávat potřebné živiny především ze stravy, není na škodu obohatit jídelníček některými doplňky stravy, zejména vitamíny (C, D, E, A), minerály (zinek, měď, selen), probiotiky a omega-3 mastnými kyselinami.

Často kladené dotazy

Co spouští atopický ekzém u dětí?

Atopický ekzém u dětí se může projevit v důsledku genetické predispozice, dále ho mohou vyvolat alergeny, hlavně potravinové alergie nebo alergie na prach, pyl a zvířecí srst. Spouštěčem mohou být i dráždivé látky v kosmetice, čisticích prostředcích nebo oblečení. Vliv na rozvoj atopického ekzému může mít i stres a chladné suché počasí.

Jak vypadá atopický ekzém u dětí?

Hlavními příznaky atopického ekzému u dětí je suchá a šupinatá kůže, svědění a zarudnutí. V závažnějších případech může dojít k infekci kůže. Atopický ekzém se může projevit na tvářích, pokožce hlavy, předloktí, nohou, těle a v záhybech kůže.

Jak zklidnit atopický ekzém u dětí?

Na atopický ekzém u dětí zabírají hydratační krémy určené přímo pro atopiky. Lékař vám může doporučit také masti s kortikosteroidy, emoliencia nebo antihistaminika.

Jaká strava je vhodná pro děti s atopickým ekzémem?

Pro atopiky je základem pestrá strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály, které přispívají ke zdravému stavu pokožky. Pokud nemá dítě dostatečný přísun těchto živin ze stravy, můžete sáhnout po doplňcích stravy.

Čím mazat atopický ekzém u dětí?

Atopický ekzém u dětí je nejlepší mazat krémy a mastmi, které jsou bez parfemace a dráždivých látek. Ideální jsou produkty určené speciálně pro atopickou pokožku, protože posilují kožní bariéru a pomáhají předcházet dehydrataci pokožky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *